Salt la conținutul principal
Bosch în România

Junior Managers Program @ Bosch - Începutul unei cariere de lider în rândul tinerilor profesioniști

Afla povestea Ramonei Badescu
Compania investețe în formarea tinerilor pregătindu-i pentru poziții de lideri în cadrul Bosch prin programul Junior Managers Program. Ramona Bădescu, coordonatorul programului ne explică în cadrul acestui interviu ce este Junior Managers Program și cum te poți alătura și tu în noua serie din 2024.

Ce este Junior Managers Program?

Pe scurt, Junior Managers Program, cunoscut și sub denumirea de JMP, este un program dedicat formării și modelării tinerilor cu scopul de a prelua ulterior poziții de leadership în cadrul organizației Bosch.

Ce formulă contractuală presupune programul?

În momentul în care te alături companiei pe o poziție JMP te angajezi pe o poziție full-time, plătită, cu contract pe perioadă nedetermintă prin care îți desfășori activitatea. Ce este diferit față de o poziție standard de angajare, este că în cadrul JMP activitățile se schimbă în funcțiile de stațiile în care activezi.

Ce sunt acelea „stații”?

„Stație” sau „rotație” este formula adoptată pentru a reprezenta experiența unui JMP ce își desfășoară activitatea într-un departament, alături de echipele respective. După o perioadă de timp, trainee-ul schimbă stația. Oferim o platformă proprice de a experiementa cât mai multe domenii, astfel încât să poată avea o viziune de ansamblu asupra business-ului în toată complexitatea sa. Pe parcursul programului poate experiementa între 4 și 6 stații, din care una va avea loc în străinătate. Dacă vă intrebați cine decide unde au loc aceste stații, răspunsul este simplu: colegii JMP sunt parte activă din construcția carierei.

Modele de harti JMP
Modele de harti JMP
Modele de harti JMP
/

Unde are loc stația din străinatate?

În funcție de natura job-ului, nevoia de business, profilul educațional și profesional al fiecărui JMP, dar și de competențele și dorința acestuia se stabilește stația din străinatate. În linii mari vorbim de o delegare timp de 6 luni într-una din locațiile Bosch. Acestea pot avea loc pe teritoriul Europei, Asiei sau Americii.

Cât timp durează programul JMP și ce ce întâmplă la finalizarea lui?

Durata programului variază între 18 și 24 de luni, iar pe parcursul acestuia trainee-ul JMP primește sprijin profesional și personal de la un mentor din zona de upper management. La finalizarea programului, acesta poate prelua o poziție cheie în cadrul unei echipe unde își poate aduce aportul și cunoștințele cumulate în urma experienței de JMP.

Unde are loc acest program Junior Managers?

Programul JMP se desfășoară în locațiile din Cluj, Blaj și Timișoara. Astfel, avem deschise următoarele poziții:

  • 1 poziție în aria comercială la fabrica Bosch din Cluj – poziție ocupată
  • 2 poziții în aria tehnică la fabrica Bosch din Cluj – 1 poziție ocupată, 1 poziție deschisă
  • 1 poziție în aria comercială la fabrica Bosch din Blaj - 1 poziție deschisă
  • 1 poziție în aria tehnică la fabrica Bosch din Blaj – poziție ocupată
  • 3 poziții în aria financiară la Bosch Global Business Services Timișoara – 2 poziție ocupată, 1 poziții deschise

Ce sunt aceste arii denumite comercială, tehnică și financiară?

Ariile reprezintă specificul domeniului de activitate. Aria comercială face referire la zona HR, economie, management, logistică, marketing. Aria tehnică, după cum îi zice numele, este corelată cu ingineria, mecanica, tehnologia producției, ingineria proceselor, inginerie industrială, fizică sau zone similare. Iar aria financiară ne duce într-o zonă legată de contabilitate, procese, economie, finanțe și controlling.

În funcție de studiile și domeniul de activitate al candidatului acesta poate aplica într-una din aceste 3 arii.

Ce criterii trebuie să îndeplinească o persoană ca să fie eligibil(ă) pentru JMP?

Preponderent ne uităm la tinerii profesioniști care au avut deja o primă experiență profesională și preferabil o practică internațională, fie că vorbim de Erasmus, un loc de muncă în străinătate sau au cochetat cu un mediu multicultural. Ca și studii, diploma de masterat este obligatorie, la fel și limba engleză la nivel avansat, dar ne uităm și la abilitațile dobândite cum ar fi modul de lucru, gândirea analitică, competențe interculturale, creative, curiozitate și valențe de leadership.

Cum are loc procesul de selecție pentru programul JMP?

În timpul procesului de selecție, au loc mai multe etape de selecție în care candidaților le sunt validate abilitățile profesionale, cum ar fi munca în echipă, raționamentul individual și abilitatea de a privi diferite aspecte funcționale.

Imagine de grup JMP

Ce beneficii sunt în acest program?

Pe lângă beneficiile salariale și materiale, care sunt similare structurii de recompensare a pozițiilor oferite în Bosch, Junior Managers Program oferă o platformă amplă de dezvoltare și flexibilitate – angajatul poate experiementa mai multe arii de activitate din companie într-un timp relativ scurt. Această călătorie oferă posibilitatea de a-și dezvolta diverse competențe în drumul lui spre a deveni un lider de succes.

Colegii mei au posibilitatea să participe activ la modelarea propriei cariere. Un alt aspect al programului JMP este dat de multitudinea de opțiuni pentru crearea de networking. Diverse instanțe de lucru, evenimente și proiecte oferă un forum pentru construirea unui networking puternic în lumea Bosch. La urma urmei, într-o companie de această dimensiune și cu o amprentă globală se dezvoltă o rețea puternică și diversă.

Ce ne mai poți spune despre programul JMP?

Junior Managers Program este un program de peste 30 de ani în Bosch global și are deja o istorie frumoasă în România. La noi a fost demarat în 2014, iar la nivel național se numără deja 28 de absolvenți ai programului, dintre care 8 ocupă în prezent poziții de leadership în Bosch.

Acum ne aflăm la cea de-a 11-a ediție și căutăm tineri talentaţi care se regăsesc în diferite etape ale pregătirii şi formării lor profesionale ca viitori lideri.