Salt la conținutul principal
Bosch în România
Manufacture #LikeABosch

25 de milioane de senzori de ogixen produși la Fabrica Bosch din Blaj

Senzori oxigen

Bosch luptă împotriva emisiilor de CO2 înca din 1960, de când a dezvoltat prima generaţie de senzori lambda. De atunci și până în prezent, compania a depus constant eforturi susținute pentru îmbunătăţirea acestora, continuându-și lupta împotriva emisiilor de carbon. Astfel, senzorul de oxigen a devenit o parte esenţială a sistemului modern de emisii care monitorizează şi reglează procesul de combustie. Senzorul lambda a ajuns în prezent la cea de a şasea generaţie, iar fabrica Bosch din Blaj este prima fabrică Bosch, la nivel global, care produce aceasta nouă generaţie de senzori.

Parte integrantă a vehiculelor sofisticate de astăzi, senzorii de oxigen auto reprezintă un element de bază pentru toate motoarele din întreaga lume, asigurând un nivel scăzut de emisii de CO2

La Blaj, Bosch produce mai mult de jumătate din volumele generației cinci de senzori lambda, unitatea de producție jucând un rol important în rețeaua internațională care răspunde de acest produs. Cu peste jumătate din volumul total de senzori de oxigen produși de companie la nivel global, Fabrica Bosch din Blaj atinge, anul acesta, o nouă performanță: 25 de milioane de senzori lambda produși local în ultimii cinci ani.

Echipa de producție a senzorilor de oxigen
Echipa de producție a senzorilor de oxigen

Profesionalism, resposabilitate dedicare, măiestrie și pasiune

Așa arată elementele cheie din spatele poveștii celor 25 de milioane de sezori produși la Blaj în ultimii cinci ani, sub atenta supraveghere a lui Răzvan și a echipei pe care acesta o coordonează.

TBD

Răzvan a venit la Fabrica Bosch din Blaj acum șapte ani, în 2013. ”O întâmplare cu final fericit.” - așa descrie Răzvan întâlnirea sa cu activitățile de producție. E pasionat de mașini, iar atunci când a decis să intre în câmpul muncii era încă student la Facultatea de Construcții de Mașini din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Pasiunea l-a făcut să își dorească, ca printre cursurile de la facultate și momentele în se transformă într-un Master Chef veritabil încântându-și prietenii sau familia, să vadă cu ochii săi ce se ascunde sub capota unui autoturism și care sunt secretele și mecanismele care fac motorul să se tureze. Un an mai târziu, Răzvan a început să lucreze la o linie dedicată unuia dintre produsele care, de-a lungul vremii, au reușit să schimbe lumea și să prelungeasca viața motoarelor și, în același timp, să reducă amprenta de carbon: sezorul lambda sau, mai popular, senzorul de oxigen.

„Lucrez pe acest proiect înca de începutul poveștii, mai exact, din noiembrie 2014. Până la momentul actual am produs, alături de colegii mei, peste 25 de milioane de senzori. În ultimii doi ani, spre exemplu, am atins un volum al producției de șapte și chiar opt milioane de senzori pe an. Avem gânduri mari și pentru viitor: ne dorim să producem acest tip de sensori la capacitate maximă, iar asta înseamnă antingerea unui număr de zece, până la 11 milioane de senzori produși anual.”

Fabrica viitorului: zi de zi, mai inteligentă

Există peste 200 de modele diferite de senzori lambda, iar din liniile de producție ale Fabricii Bosch din Blaj ies zilnic aproximativ 30.000 de piese cu diferite caracteristici care ajung la cei mai importanți producători din industria automotive din întreaga lume. Cele 3 linii de producție sunt semiautomate, iar acest lucru presupune alimentarea manuală a stațiilor de lucru de către operatori și automatizarea

operațiunilor de presăre, sudură, marcaje laser și testare electrică. Fascinant, dar nu atât de simplu pe cât pare. În spatele activităților zilnice din zona de producție stă o echipa formată din 15 ingineri, care asigură nu doar o bună planificare și repartizare a resursei umane și a materiei prime, ci și functionarea în parametrii de proces și calitate a echipamentelor.

”Sunt un optimist. Îmi place ceea ce fac și cred că pasiunea și dedicarea mă ajută să țin echipa unită, să găsesc soluții pentru gestionarea situațiilor dificile. Lucrăm cu tehnologii de ultima generație, îmbunătățite constant. La rândul nostru, învățăm continuu. În ultimii cinci ani, liniile de producție au trecut prin diferite transformări în ceea ce privește procesul de lucru. Unele procese au fost automatizate, altele îmbunătățite. Toate aceste schimbări ne-au permis să asigurăm o calitate excepțională a produsului și să ne menținem nivelul de competitivitate la nivel global.”