Salt la conținutul principal
Bosch în România

Rețele de telecomunicații 5G și comunicația celulară de tip C-V2X

Cât de conectate vor fi mașinile viitorului?

5g

Industria globală a mobilității reclamă, mai mult decât oricând, siguranță, securitate, flexibilitate și eficiență. Sistemele de comunicație celulară de tip „Vehicle-to-Everything” (C-V2X) sunt esențiale pentru acoperirea acestor nevoi, iar explorarea potențialului oferit de tehnologia 5G în acest domeniu rămâne una dintre importantele direcții de interes ale companiei Bosch.În contextul în care progresele tehnologice de astăzi modelează mobilitatea de mâine, iar progresele tehnologice în comunicarea celulară deschid, și acestea, o nouă eră a conectivității, dezvoltarea tehnologiilor de conectivitate pentru vehiculele autonome ale viitorului este una dintre direcțiile strategice ale Centrului de Inginerie Bosch din Cluj.

5G

Printr-un parteneriat cu Orange Business Solution, operator de rețele și integrator de servicii digitale, echipa Centrului de Inginerie Bosch din Cluj a început testarea de noi soluții concepute pentru autovehiculele automatizate, folosind comunicație celulară de tip C-V2X cu ajutorul infrastructurii comerciale 5G, un pilon esențial pentru conducerea automatizată și conectată. Astfel, prin folosirea autovehiculelor de testare echipate cu tehnologii 5G, inginerii Bosch din Cluj au acces aproape în timp real la date, ceea ce facilitează procesul de dezvoltare a soluțiilor de conducere automatizată și asistată. În același timp, Centrul de Inginerie din Cluj dezvoltă software și algoritmi pentru prelucrarea datelor provenite de la senzorii radar, video și cu ultrasunete pentru conducere asistată și automatizată, unde combinația dintre 5G și tehnologia senzorilor aduce un plus de valoare. Cu o rată de transfer crescută și o latență scăzută, 5G este orientat nu doar către conectivitatea mașinilor, ci și a utilizatorilor.

Am convingerea fermă că know-how-ul, expertiza și tehnologiile de ultimă generație cu care lucrăm și la care lucrăm vor conduce la obținerea unor rezultate excepționale în domeniul mobilității conectate și automatizate. Tehnologia C-V2X va oferi performanțe superioare care vin să sprijine vehiculele conectate în comunicarea cu infrastructura de transport, iar acest lucru se traduce printr-un trafic mai fluid, emisii de carbon reduse și o experiență a condusului mai plăcută.

Cătălin Golban, șeful departamentului de Inginerie a sistemelor de percepție video din cadrul Centrului de Inginerie din Cluj

Acest nou proiect, ce urmărește optimizarea și inovarea continuă, a fost inițiat de departamentele de inovație ale Centrului de Inginerie din Cluj și Orange Business Solution.

Inițiativa aceasta subliniază impactul pozitiv și implicit necesitatea unei mai mari cooperări între organizații, pentru ca Bosch să poată testa, adapta și prelua conducerea în noi domenii într-un mediu atât de rapid. Baza succesului sunt relațiile construite pe încredere, echipele mici și bine pregătite, flexibilitatea de adaptare pe parcurs, condusă de o viziune clară cu accent pe implementare, exact ca în proiectul nostru. Aștept cu nerăbdare să continuăm această cooperare de succes și să văd rezultatele pe care colegii mei le vor aduce cu proiectele care vor folosi tehnologia 5G.

Ionuț Muntean, Manager Inovare și Cooperarea cu Universitățile, Centrul de Inginerie din Cluj

Vehicule mai inteligente și mai sigure

În domeniul conducerii autonome se fac mari progrese cu ajutorul unor tehnologii precum LiDAR (Light Detection & Ranging), video, radar, etc. În acest context, C-V2X completează abilitățile senzorilor, aducând un mare plus de inteligență adăugată. Astfel, „percepția” pe care un vehicul autonom o are asupra traseului crește datorită fuziunilor și îmbinării tehnologiilor. C-V2X aduce un aport cheie în extinderea conceptului de automatizare a industriei automotive prin stabilirea unor linii de comunicație între vehicule, diferitele obiecte de pe marginea drumului și chiar pietoni, transformând astfel autoturismele în vehicule mai conștiente și mai atente la tot ceea ce se regăsește împrejurul lor.

„Prin intermediul noului proiect care presupune testarea tehnologiei de conducere asistată și automatizată folosind infrastructura 5G, ne-am propus să transmitem cantități mai generoase de date de la mașini către sisteme de procesare, pe baza rețelelor de internet de mare viteză.”, Adrian Mocanu, Inginer Software la Centrul de Inginerie din Cluj.

Adrian Mocanu, Inginer Software la Centrul de Inginerie din Cluj.

O lume mai conectată

Comunicarea și conectivitatea sunt importante în dezvoltarea vehiculelor autonome, iar tehnologiile celulare devin esențiale pentru transformarea întregului ecosistem de mobilitate datorită comunicării V2X (vehicle-to-everything). Acest nou protocol permite vehiculelor să comunice cu alte vehicule (V2V), pietoni (V2P), rețele (V2N) și infrastructura din jur (V2I), ajutând la rezolvarea multora dintre problemele pe care le regăsim actualmente în sfera siguranței rutiere, cum ar fi probleme în aprecierea distanței sau poziționarea precisă, nivelurile de latență foarte scăzute care facilitează plutonul cu densitate mare și cartografierea dinamică susținută de cameră și senzorii de date și accelerează astfel dezvoltarea condusului conectat și automatizat.

„Lucrăm, în cadrul acestui proiect, cu camere video care creează percepția unei scene. Mașinile de testare sunt echipate cu un sistem de camere care colectează și trimit date precum condițiile drumului. Conexiunea dintre vehicule și server trebuie să fie de mare viteză, latență mică și, bineînțeles, să aibă o stabilitate ridicată în timpul scenariilor dinamice, cum ar fi test drive-ul.”, Adrian Mocanu, Inginer Software la Centrul de Inginerie din Cluj.

Noul standard de comunicații permite inginerilor Bosch aflați oriunde în lume să vizualizeze datele colectate de senzorii vehiculului de testare, precum senzorii video, radar, cu ultrasunete sau lidar. În plus, această tehnologie de comunicații facilitează transmisia rapidă a datelor de la vehiculele de testare către un server central sau către o infrastructură cloud și, astfel, inginerii care lucrează la tehnologiile de conducere automatizată și asistată pot prelucra și analiza rapid informațiile.

Experiența condusului, din ce în ce mai plăcută

C-V2X are capacitatea de a îmbunătăți considerabil siguranța rutieră prin facilitarea fluxului de informații între vehicule, pietoni și infrastructura rutieră care le permite mașinilor să anticipeze și să evite situațiile periculoase, atenuând și diminuând riscul de coliziune sau alte accidente. Comunicarea celulară de tip vehicle-to-everything oferă o serie de beneficii pentru toate părțile implicate: producători de autovehicule, șoferi, pietoni, persoanele responsabile de gestionarea traficului, dar și furnizorii de rețele 5G.