blue
#dualschoolcluj

Sistemul Dual de formare profesională la Fabrica Bosch Cluj

CARE e traseul, CE beneficii sunt și CUM te înscrii

7 min

Școala Duală reprezintă o metodă alternativă a învățământului profesional clasic fiind centrat pe nevoile elevilor și a angajatorilor. Acesta face parte din sistemul de stat gratuit și este susținut adițional de un sistem bursier privat.

Sistemul dual este practicat și apreciat în țările vecine precum Germania, Austria, Elveția și Belgia. În 2014, compania Bosch a pus bazele Școlii Duale la Cluj cu scopul de a oferi tinerilor experiența învățământului vest-european, recunoscut la nivel internațional.

Sistemul de învățământ dual se adresează absolvenților de clasa a VIII-a pe o durată de 3 ani. Timpul elevilor este partajat între pregătirea profesională, organizată la Fabrica Bosch Cluj, cu pregătirea teoretică, organizată la o unitate de învățământ de stat.

Fostul nostru elev, poreclit „Jack”, ne spune cum a fost la Școala Duală Bosch Cluj, ce a învățat și ce a făcut după absolvire.

"Povestea mea a început în 2015, când am devenit elev practicant la Bosch în cadrul Școlii Duale din Cluj. În cei trei ani de studii, am parcurs toate meseriile cu profil tehnic din diverse domenii: electronică, electromecanică, electrică și mecanică. Și eu, și colegii mei veneam cu bucurie la fabrică, atmosfera era profesională, ca într-o școală, dar confortabilă, ca într-o familie. Profesorii, numiți „traineri”, aveau grijă ca fiecare dintre noi să parcurgem și să înțelegem toate procesele tehnice din curriculum ca să absolvim cu brio. Trainerii sunt oameni foarte pasionați de ceea ce fac, le pasă în mod real de elevi și se asigură mereu că toată lumea a învățat și a înțeles procesul tehnic. De aceea, după absolvirea celor trei ani, am deci să rămân la Fabrica Bosch Cluj în cadrul Școlii Duale ca trainee. Dacă e să sumarizez traseul meu la Școala Duală, aș spune că a fost și este o experiență frumoasă, care deschide drumuri noi în viață!”

jack

"Vreau să împărtășesc la rândul meu cunoștințele și experiența următoarelor generații. Am o dorință arzătoare să modelez și să ajut elevii în traseul lor profesional, să aduc o contribuție tinerilor și să devin un om mai bun prin a-i ajuta pe ceilalți."

Despre programul de învățământ

dual

Pe parcursul celor 3 ani de studiu, se face tranziția treptat, de la acumularea cunoștințelor teoretice înspre dobândirea abilităților necesare în activități practice. Instruirea practică se organizează în condiții similare celor reale de muncă, sub supervizarea tutorilor.

Centrul de Training din cadrul Fabricii Bosch Cluj este prevăzut cu ateliere didactice moderne, ateliere mecanice de mentenanță, laboratoare de asigurare a calității produselor și linii tehnologice automatizate.

Programul de învățământ include cursuri de proiectare 3D, programarea roboților industriali și training-uri conform cerințelor actuale ale pieței. Experiența practică se concentrează pe producția de serie din domeniul electronicii aplicate în industria automotive.

Tinerii specialiști care demonstrează angajament și măiestrie pe parcursul anilor de studiu pot opta pentru un loc de muncă în cadrul Fabricii Bosch Cluj, după absolvire.

Pentru a beneficia de sistemul de învățământ dual la Fabrica Bosch Cluj, elevii trebuie să se înscrie la unul din următoarele licee cu profil tehnic din Cluj-Napoca:

• Electromecanic utilaje și instalații industriale: Liceul Tehnologic „Aurel-Vlaicu” Cluj-Napoca

• Electronist și Electrician aparate și echipamente: Liceului Teologic Reformat Cluj-Napoca

• Electrician aparate și echipamente: Colegiul Tehnic Energetic Cluj-Napoca

• Electromecanic utilaje și instalații industriale: Colegiul Tehnic de Comunicații „Augustin Maior”, Cluj-Napoca

Înscrieri 2020

inscrieri

Înscrierea se realizează la unitatea de învățământ din care elevul face parte și se completează împreună cu părintele sau tutorele legal!

Pentru informații adiționale și suport în procesul de admitere puteți trimite un mail la DualSchoolCluj@ro.bosch.com sau puteți suna la numărul de telefon 0723 111 496, de luni până vineri, între 09:00 și 16:00.

Beneficiile elevilor

beneficii

Pe lângă avantajele de a experimenta latura practică a lucrurilor într-o companie multinațională, Fabrica Bosch Cluj oferă un context favorabil tinerilor inovatori și asigură un pachet generos de beneficii:

Școala Duală Bosch Cluj

primul pas spre o carieră de succes!