Salt la conținutul principal
Bosch în România
#internship

"Internship-ul a fost pentru mine o experiență de învățare accelerată"

internship

Vă prezentăm experiența lui Filip, care în vara anului 2019 a fost intern, iar acum este angajat pe o poziție de working student. Descoperă ce provocări a avut și de ce a ales programul de internship în departamentul de management al calității.

Pentru mine, munca trebuie să fie de calitate, iar acesta este și unul dintre principiile Bosch.

Filip, Working student, Departamentul de Management al Calității în Laboratoare

Program de internship

Cine stă, de fapt, în spatele acestor cuvinte? Este vorba despre Filip. Dacă ne urmăriți pe pagina noastră de Facebook, este posibil ca numele să vă fie cunoscut. El este unul dintre studenții care au fost implicați anul trecut în programul de internship, desfășurat în cadrul mai multor departamente ale fabricii Bosch din Blaj: Resurse Umane, Logistică, Producție, Management Comercial sau Managementul Calității. Timp de două luni, cei 19 studenți veniți din cadrul mai multor universități au avut ocazia de a fi implicați în diverse proiecte, alături de specialiștii Bosch.

poza_grup_blaj
19 studenți implicați în Programul de Internship de la Fabrica Bosch din Blaj

De la intern, la working student

Ce s-a întâmplat după cele două luni?

Chiar din perioada internshipului, eu mă gândeam să rămân pe o poziție de working student, doar că nu eram decis asupra departamentului în care să merg.

Am petrecut cele două luni în Departamentul de Management al Calității, iar la sfârșitul perioadei, am aflat că trei dintre colegi considerau că aș fi potrivit pentru poziția de working student în departamentele lor. În urma interviului, am aflat mai multe despre ce ar presupune activitatea mea în fiecare departament și am decis să merg pe partea de testare.

De ce ai ales această zonă?

Mie mi se pare interesant să văd cum se desfășoară lucrurile practic. Învăț mai ușor în acest fel.

Care e diferența între responsabilitățile în calitate de working student și cele din postura de intern?

În calitate de working student, ai mai multe task-uri, ești implicat în mai multe activități, acest lucru fiind influențat și de faptul că petreci mai mult timp în companie și, astfel, reușesti să înveti un proces cap-coadă. Ca intern, e posibil să vezi doar o parte dintr-un proiect care se întinde pe o perioadă mai lungă de timp.

Îmi poți spune mai multe despre tipurile de activități pe care le desfășurați?

Departamentul de calitate se împarte în mai multe sub-departamente, iar cel din care fac și eu parte se ocupă de testare produselor automotive care sunt produse la Blaj. De exemplu, ne ocupăm de testele specifice pentru reclamații, teste de validare a produselor, teste pentru producție, etc.

Eu întocmesc raportul de reclamații, ofer suport inginerului de testare, centralizez rezultatele și particip la ședințe în mod regulat cu planificatorii.

Aplicațiile ESP® au împins inițial tema de proiectare Bosch pentru MEMS către soluțiile pentru industria auto. Dorind să avanseze nivelul tehnologiei de vârf, inginerii din cadrul companiei au căutat să îmbunătățească abilitatea senzorilor de a funcționa la temperaturile din compartimentul motorului, de la -40 la 135 de grade Celsius, concomitent cu menținerea rezistenței la presiunea mecanică și interferențele electrice.

PovesteaMea_Filip

Filip, Working student, Departamentul de Managementul Calității în Laboratoare

De ce să vii la Bosch?

Cum ți s-a părut tranziția de la internship la working student?

Nu pot să spun că a fost o trecere dificilă. S-au modificat puțin responsabilitățile și ordinea în care se desfășoară totul, dar nu a fost o schimbare majoră. Nu am simțit până acum că nu aș putea să mă descurc în ceea ce am de făcut.

Ce crezi că ar trebui să știe un student înainte să aplice la programul de internship pe care-l oferim?

Cred că ar trebui să știe că vine într-o companie unde poate învăța multe lucruri, chiar dacă el sau ea are cunoștințe minime. În rest, consider că lucrurile se învață pe parcurs. Colegii m-au ajutat mult, când nu știam ceva îmi explicau, mi-au arătat și m-au implicat în activități.

Cât crezi că a contat faptul că ai venit mai întâi în internship?

Așa cum am spus, eu mă gândeam să aplic oricum pentru acestă poziție, dar părerea mea e că programul de internship a fost important și chiar a contat. Am avut ocazia să interacționez cu cei din departament, ei au putut să mă cunoască și să vadă dacă aș avea potențial în calitate de working student.

Pentru mine, cele două luni au fost un pas înainte, o confirmare că acesta este locul potrivit în care să îmi încep cariera. Am putut vedea despre ce este vorba, ce se întamplă, ce task-uri sunt și ce presupune activitatea în departamentul de calitate.

Ce ți-a plăcut cel mai mult în perioada de internship?

Așa cum spuneam și anul trecut, mi-a plăcut echipa. Am apreciat că au avut răbdare cu mine și m-au învățat tot ce nu știam.

Un mesaj pentru studenți?

Vă recomand internshipul pentru experiență, pentru a descoperi cum se lucrează într-o companie internațională, ce presupun standardele Bosch, procedurile și care este modul de lucru.

Eu sunt încântat de ce am găsit aici.

Fii colegul lui Filip!

Click pentru oportunitățile de carieră disponibile în fabrica Bosch din Blaj și vino să descoperi alături de noi industria automotive!