Salt la conținutul principal
Bosch în România
#Grow

Podcast | Lecțiile a trei decenii. O călătorie de 30 de ani în aceeași companie.

mind_architect

Dezvoltarea profesională, parcursul în carieră sau modalitățile de retenție ale angajaților sunt teme din ce în ce mai importante într-o perioadă marcată de transformări profunde pe piața muncii. Bosch România și Mind Architect, unul dintre cele mai urmărite podcasturi de dezvoltare din România, te invită să afli povestea lui Mihai Boldijar, vicepreședinte, director general al Robert Bosch SRL și reprezentant al Grupului Bosch în România, un om care lucrează de 30 de ani în aceeași organizație.

Într-o perioadă în care statistica ne arată că un angajat rămâne, în medie, cam trei ani la același loc de muncă, Mihai împărtășește particularitățile parcursului său profesional și împreună vom încerca să aflăm dacă o astfel de experiență mai este relevantă într-un mediu în continuă transformare, dar și cum te poți reinventa din punct de vedere profesional în cadrul aceleiași organizații.

Alături de Luciana și Paul de la Mind Architect, Mihai rememorează cum a fost tranziția de la inginerie la vânzări, ce anume l-a convins să devină unul dintre primii 5 angajați ai Grupului Bosch în România, dar și cum a crescut în același timp cu organizația, care acum are peste 10.500 de angajați în cele mai importante centre de inginerie și business din România.

Lucruri care îți permit să faci performanță în carieră

Cum ajunge un inginer școlit înainte de 1989 și care pare a avea în față o carieră promițătoare în domeniul proiectării să își schimbe complet parcursul profesional și să performeze într-unul dintre cele mai mari grupuri la nivel mondial?

Află mai multe despre experiențele lui Mihai Boldijar în cadrul Bosch și cum a reușit să construiască una dintre cele mai mari și performante echipe în acest episod realizat în colaborare cu Mind Architect.

Am identificat, alături de Mihai, pe parcursul acestui episod, câteva elemente cheie care favorizează performanța în carieră.

Atitudinea potrivită în procesul de selecție este foarte importantă de oricare parte a mesei de discuții te afli. Pentru viitorul angajat contează foarte mult să se simtă dorit cu adevărat în organizație, așa cum s-a întâmplat cu Mihai în 1993, atunci când a discutat cu manageri din Bosch într-un apartament din București, primul sediu al companiei din România. De asemenea, atitudinea este foarte importantă și pentru cel care recrutează, fiind prima interfață dintre noul om și echipa din care urmează să facă parte.

Asumarea jobului și respectarea angajamentului luat în momentul începerii colaborării sunt, de asemenea, elemente importante. Experiența personală a lui Mihai ne readuce la mijlocul anilor ‘90, atunci când a acceptat provocarea de a intra în mica echipă Bosch de la acea vreme, care în timp a crescut exponențial, în același timp cu încrederea celor de la Grup în activitatea echipei din România.

"Cred că menirea unui lider este de a-i ajuta pe oameni să își cladească o carieră si să formeze o echipă bună. La momentul respectiv, în anii '90, eu îmi asumasem o misiune, să demonstrăm că și în România lucrurile pot fi făcute bine. Rezultatele pe care noi le obțineam aici urmăreau să crească încrederea Grupului în noi. Colegii au îmbrățișat această misiune, iar în prezent ea s-a amplificat pe fondul dezvoltării Grupului Bosch în România."
Mihai Boldijar, vicepreședinte, director general al Robert Bosch SRL și reprezentant al Grupului Bosch în România

Modul în care reușești să te conectezi cu valorile companiei și cu oamenii din echipă este una dintre cheile succesului în business, iar acest tip de mindset este una dintre valorile fundamentale ale Bosch, în România și la nivel mondial. Fie că este vorba despre discuții informale cu membrii echipei, de acțiuni de CSR sau de modalități eficiente de colaborare în cadrul echipei, toate sunt componente ale unui mindset sănătos, care aduce rezultate.

Nu în ultimul rând, trebuie ținut cont de impactul pe care viața personală îl are asupra jobului și viceversa. Fie că vorbim despre sprijinul familiei, crucial mai ales în momentele importante din carieră, așa cum sunt, de exemplu, relocările, stilul de viață sănătos, somnul suficient sau alimentația sănătoasă, toate sunt mici piese de puzzle care contribuie la o eficiență sporită pentru oamenii din cadrul echipei.

Sportul este de asemenea foarte important, iar background-ul lui Mihai, care a practicat handbal, volei și canotaj în copilărie, se îmbină perfect cu profesionistul care își regăsește echilibrul acum în alte activități care presupun mișcare, precum ciclismul.

,,Cu cât urci în scara ierarhică, ai nevoie de echilibru și sportul te ajută. Sportul m-a ajutat să îmi păstrez balanța în situații complicate."
Mihai Boldijar, vicepreședinte, director general al Robert Bosch SRL și reprezentant al Grupului Bosch în România

Bosch este o companie stabilă - peste 50% din angajati stau mai mult de 5 ani în organizație

Bosch Romania 30 de ani

Bosch este una dintre primele companii multinaționale ce a intrat pe piața din România, primul sediu fiind inaugurat în București în urmă cu exact 30 de ani. Din acel moment, de la mijlocul anilor ‘90, și până în prezent, activitatea Bosch din România s-a dezvoltat continuu, printre momentele semnificative de creștere numărându-se deschiderea filialei BSH Electrocasnice, de asemenea în București, inaugurarea unei fabrici pentru tehnologie industrială în Blaj, inaugurarea unei alte unități de producție și a unui centru de inginerie în Cluj, sau a unui centru de servicii în Timișoara. Astăzi, Bosch desfășoară diferite activități în 6 locații importante din România și are parteneriate cu o mulțime de companii din diverse domenii. Bosch, care are peste 10.500 de angajați în toată țara, figurând an de an în topul celor mai doriți angajatori, este un jucător semnificativ al sectorului automotive și un susținător activ al sistemului de educație, cu programe de școală duală pentru elevi și programe de master pentru studenți.

,,Poate că, pentru un Baby Boomer ar fi o virtute că stai trei decenii într-o companie, dar cineva din generatia X, Y nu știu dacă ar face același lucru. Numai că, în momentul în care această companie îți oferă posibilitatea de a face schimbări și a crește, e ca și cum ai schimba firma."
Mihai Boldijar, vicepreședinte, director general al Robert Bosch SRL și reprezentant al Grupului Bosch în România

Bosch oferă autonomie și încredere prin sistemul de muncă hibrid, cu un stil de leadership autentic și incluziv

Unul dintre elementele pe care Bosch pune un foarte mare accent este conceptul Smart Work, care încurajează autonomia și încrederea, relațiile interumane și feedback-ul constant.

Un stil de management în care nu este nevoie de control și de micromanagement, pentru că toți membrii echipei cunosc foarte bine obiectivele pe care le au de atins, este dezirabil și, din experiența lui Mihai, aduce și cele mai bune rezultate.

Bosch Romania Diversitate

E nevoie de răbdare pentru a construi o carieră într-o perioadă atât lungă și de tumultoasă. Cele mai importante abilități de care ai nevoie pentru a merge pe un astfel de drum sunt atitudinea empatică față de cel de lângă tine, încrederea în rolul tău și în ceea ce creezi sau dezvoltarea unor relații interumane autentice și pe termen lung în grupurile din care faci parte

Mihai Boldijar

Despre Mihai

Mihai Boldijar este vicepreședinte, director general al Robert Bosch SRL, precum și reprezentant al Grupului Bosch în România.

De asemenea, el deține funcția de Președinte PAR (Parteneriatul Auto Român) din 2020, și, începând cu anul 2023, face parte din Consiliul Director al ACAROM (Asociația Constructorilor de Automobile din România). Profesionist desăvârșit, cu expertiză internațională în industria auto și cunoștințe extinse în managementul afacerilor, cultivate în cei 30 de ani în cadrul Bosch, Mihai este responsabil pentru operațiunile Grupului în România din anul 2014.

Eforturile sale au contribuit la consolidarea poziției companiei în regiune, precum și la dezvoltarea continuă a activităților de producție, cercetare și dezvoltare.

Mind Architect, cel mai ascultat podcast din România

Mind Architect

Mind Architect este un ecosistem de învățare, cunoaștere de sine și dezvoltare personală și profesională fundamentat în neuroștiință și psihologie aplicate în viața de zi cu zi. Toate conversațiile create de Mind Architect se concentrează în jurul unor tematici printre care se numără Cunoaștere de sine, Carieră și Viață Profesională, Relații, Productivitate și Obiceiuri sau Fericire și Stare de Bine. Acestea au menirea de a îi ghida pe ascultători printr-un proces de descoperire care să le permită o mai bună gestionare a situațiilor din viața de zi cu zi și trăirea unor vieți mai împlinite.