Bosch pregătește specialiștii de mâine
Noul laborator de Industrie 4.0 inaugurat în Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
Într-o industrie care este constant supusă schimbărilor, capacitatea de a lua decizii rapide devine vitală. Conectivitatea industriei, digitalizarea proceselor și orientarea spre viitor sunt puncte cheie ale Internetului lucrurilor (IoT), iar formarea resursei umane pentru a face față acestor schimbări este o prioritate. Pregătirea studenților încă de pe băncile facultății este o preocupare a companiei Bosch, prin care se urmărește adaptarea viitorilor profesioniști la provocările de mâine, consolindând pregătirea teoretică din cadrul facultății cu partea practică a Industriei 4.0.
Pregătiți pentru fabrica inteligentă a viitorului
Digitalizarea continuă și schimbările accelerate din sectorul de producție au condus la apariția fabricilor inteligente, în vreme ce dotarea sistemelor cu senzori și abilitatea de a colecta, transmite și interpreta datele în timp real generează acum un grad important de trasabilitate și control asupra proceselor de producție. Acum, în timpul celei de-a patra revoluții industriale, în fabrica inteligentă a viitorului, companiile beneficiază de o mai bună vizibilitate a proceselor industriale, asigurând identificarea potențialelor probleme chiar înainte de apariția lor. Dar cum ar trebui să abordăm relația cu studenții de astăzi, specialiștii de mâine, care învață despre Industria 4.0, dar nu au posibilitatea de a lucra fizic cu astfel de sisteme până la primul contact cu piața muncii, într-o fabrică înalt tehnologizată? În calitate de lider în furnizarea de tehnologii și servicii, dar și de angajator responsabil, Bosch susține pregătirea practică a viitorilor profesioniști.
Din culisele succesului Fabricii Bosch Cluj: investiția pe termen lung în educație
La finalul anului 2021, fabrica Bosch din Cluj a inaugurat oficial un laborator dedicat Industriei 4.0 în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, în urma unei investiții totale de aproximativ 280.000 de euro.
Modern și prevăzut cu echipamente folosite în cadrul proceselor de producție automatizate din industria auto, unde studenții universității vor avea oportunitatea de a învăța și de a înțelege noile concepte de Industrie 4.0, modul de configurare a sistemelor de producție, cloud engineering, sisteme RFID (Identificare prin Frecvență Radio) și procese de producție automatizată, noul laborator cuprinde o linie de producție MMS 4.0 (Modular Mechatronics Training System), concepută în scop didactic, modulară, cu stații care pot fi utilizate independent sau interconectate. De asemenea, tot aici găsim și un sistem multi-axe pentru simulare CNC (Computer Numerical Control – Mașină-unealtă cu comandă numerică), o stație de presare inteligentă, precum și o stație de înșurubare cu măsurare de forțe.
„Ne face plăcere să contribuim activ la formarea tinerei generații de ingineri și specialiști prin oferirea de expertiză practică într-unul dintre cel mai inovatoare și competitive domenii: industria automotive. Odată cu inaugurarea acestui laborator dedicat Industriei 4.0, ne dorim să asigurăm, încă din anii facultății, și dezvoltarea de competențe digitale, atât de necesare în contextul evoluției tehnologiei în domeniul mobilității”, Monica Constantinescu, directorul comercial al fabricii Bosch din Cluj.
”Parteneriatul cu fabrica Bosch Cluj reprezintă pentru universitatea noastră o colaborare strategică pe care am dezvoltat-o în mod constant în ultimii ani, pe diverse paliere. Inaugurarea acestui laborator de excepție reprezintă, din punctul meu de vedere, o încununare a multitudinii de proiecte comune pe care le-am inițiat și derulat, în timp, alături de Fabrica Bosch Cluj și prin care ne asigurăm că studenții noștri sunt pregătiți încă de pe băncile facultății, cu toate cunoștințele și instrumentele specifice noilor tehnologii de fabricație inteligentă Industry 4.0.", Vasile Țopa, rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
Aici, cadrele didactice vor susține cursuri care au ca scop aprofundarea și aplicarea practică a cunoștințelor teoretice, ca, de exemplu: ingineria sistemelor de producție, procese industriale automate, aplicații robotice, digitalizarea industriei și Industrie 4.0, precum și fabricație inovativă pentru dezvoltarea de produse noi. În plus, experții Bosch rămân aproape de studenți și vor susține prezentări, workshop-uri și training-uri pe diferite teme cum ar fi managementul calității, metodologii de rezolvare a problemelor, mentenanță, ergonomie, Industrie 4.0, management de proiect, testare automată sau electropneumatică.
Bosch susține pregătirea practică a studenților pentru o carieră de succes
De altfel, Bosch investește constant în educație, reiterând angajamentul pe termen lung față de sistemul educațional din România și dezvoltă permanent programe și inițiative menite să sprijine parcursul academic și formarea viitorilor experți în domeniul tehnic. Pentru Fabrica Bosch din Cluj, un pilon important al activității este reprezentat de colaborarea strânsă cu mediul universitar. Anual, peste 250 de studenți accesează programele pentru junori, Working Student, Junior Manager Program și altele. De asemenea, în ultimii trei ani mai mult de 300 au participat la programele de practică special dezvoltate în cadrul unității de producție, atât în departamentele tehnice, cât și în cele comerciale. În plus, în perioada următoare, fabrica Bosch din Cluj pregătește programe atractive pentru toate nivelele de studiu (licență, masterat, doctorat), care să îmbunătățească nivelul de cunoștințe și abilități necesare integrării la locul de muncă printr-o abordare aplicativă, la nivelul industriei automotive.
Oameni, mașini, tehnologie, resurse și etape de producție, toate interconectate
Realitatea este că a patra revoluție industrială este deja în derulare și de neoprit, iar adaptabilitatea este cheia. Pentru aceasta, nu trebuie decât să studiezi, să actualizezi, să înțelegi și să modelezi posibilitățile pe profilul avantajului economic pentru companie, dar și pentru actualii și viitorii angajați. Ca în oricare altă revoluție, va fi nevoie de timp de adaptare, dar, cel mai important, va fi nevoie de formarea de noi competențe, chiar de pe băncile școlii. Bosch pregătește deja profesioniștii de mâine și accelerează pe drumul către fabrica inteligentă a viitorului, bazată pe soluții de Industrie 4.0, cu mașini conectate, care comunică și se organizează – având o orientare centrată pe oameni, orchestrând o producție mai eficientă, mai flexibilă și mai personalizată. Unitatea de producție Bosch din Cluj utilizează deja tehnologie de ultimă oră în procesul de producție, implementând soluții de Industrie 4.0 combinate cu învățarea automatizată și inteligența artificială, pentru a produce componente electronice inteligente care au o complexitate ridicată și care sporesc siguranța rutieră și confortul șoferilor.