Adrian Birta, un lider care crede în puterea echipei
Leadership @ Fabrica Bosch din Blaj

Adrian Birta este un lider căruia îi plac provocările și care este motivat de situaţiile dificile pentru că le consideră reale oportunităţi de punere în aplicare a competenţelor întregii echipe, nu numai pe ale lui. Adrian este lider de grup în zona de producţie în sectorul automotive, iar pentru el, un factor important pentru a avea succes este dorinţa de a reuşi. Se consideră un competitor puternic, chiar dacă nu o arată mereu, îşi calculează bine fiecare pas pentru a-şi atinge obiectivele.
Citește povestea lui mai jos.
Adrian Birta

În cei peste 10 ani de Bosch, Adrian a experimentat munca în ambele sectoare de activitate pentru care produce fabrica din Blaj: tehnologie industrială şi soluţii de mobilitate. A început ca student în cadrul diviziei Drive and Control. Un an mai târziu, fabrica din Blaj a început producţia şi pentru sectorul automotive, unde Adrian a început să lucreze ca inginer de proces. A avut încă de la început oportunitatea să intre în contact cu un mediu de lucru diferit, prin prisma training-urilor pe care le-a făcut în Germania, ca parte a pregătirilor pentru startul producţiei pentru automotive. A făcut parte din echipa care a relocat liniile de producţie din Germania în Blaj. În 2020, a devenit lider de grup pentru producţia în sectorul automotive. Practic întreaga lui activitate profesională s-a desfăşurat în compania Bosch şi poate susţine cu tărie că s-a dezvoltat odată cu fabrica din Blaj, iar fabrica din Blaj s-a dezvoltat odată cu el.
“Împreună cu echipa mea lucrăm în producţie în industria automotive. Activitatea noastră constă în a ne asigura că producem ceea ce ne solicită clientul, atât în materie de calitate, cât şi ca timp de livrare.”
Adrian se confruntă cu o multitudine de situaţii, audituri interne, vizite de clienţi, funcţionarea optimă a echipamentelor, implementarea unor echipamente noi atunci când un proiect nou o cere şi desigur viteza de reacţie atunci când ceva nu funcţionează conform planului. Sunt toate provocări pe care el le vede ca pe oportunităţi de dezvoltare atât a lui, cât şi a echipei.
Personalităţile diferite ale colegilor lui ori experienţele profesionale nu fac altceva decât să genereze idei şi soluţii, iar în cadrul unei asemenea echipe Adrian aplică un stil democratic de leadership, fiind totodată atent şi la coaching, conştient fiind că încă mai are de învăţat şi experienţă de acumulat în acest domeniu.
Îşi setează obiectivele împreună cu echipa, dar e flexibil, iar pentru atingerea acestora le oferă colegilor posibilitatea de a-și folosi fiecare competenţele pe care le are. Intervine atunci când consideră că e nevoie de el, dar e adeptul dictonului “Învaţă-I pe om să pescuiască şi va avea mâncare toată viaţa, nu doar o zi”. Consideră că oamenii trebuie susţinuţi, puşi în valoare şi desigur au nevoie de un context propice în care acţiunile lor să influențeze rezultatul final.

“Cred că succesul echipei se datorează competenţelor fiecăruia dintre noi, dar mai ales felului în care găsim soluţii, punându-le împreună. E totuşi nevoie de experienţă pentru a conştientiza că succesul echipei e succesul fiecărui membru în parte."
Timp liber și pasiuni
Lui Adrian îi plac jocurile de strategie, ca şahul de exemplu, pe care l-a redescoperit după ce a văzut miniseria The Queen’s Gambit. Desigur, îi plac şi jocurile pe calculator, se menţine astfel mereu alert, atent, focusat, gata să se adapteze la orice circumstanţă. Recent a descoperit şi dansul ca mod de relaxare; a început timid în timpul pregătirilor de nuntă, însă după câteva şedinţe chiar a început să-i placă. Discursurile motivaţionale sunt de asemenea o sursă de motivaţie pentru el, iar unul dintre discursurile care l-au influenţat cel mai mult este cel al lui Admiral McRaven, susţinut la Universitatea din Texas în 2014, în care vorbeşte despre experienţa sa militară transferată în sfaturi care fac lumea un loc mai bun.