Adrian Bara – secretul este să abordezi lucrurile din perspectiva clientului
Leadership @ Bosch Cluj Plant

Adrian este unul dintre acei oameni care conduce prin puterea propriului exemplu. S-a alăturat fabricii Bosch Cluj încă de la începuturile sale, iar în prezent este liderul unei echipe de ingineri de calitate în relația cu clienții din cadrul companiei. Valorile după care se ghidează, dedicarea și concursurile de alergare l-au făcut pe Adrian liderul care este astăzi. Află mai multe despre parcursul său, cum își gestionează echipa, valorile în care crede și cele mai bune practici pentru relații de succes.
Adrian Bara

Povestea începe în anul 2005 pe când Adrian era student în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. A făcut primii săi pași în carieră în anul 2007, atunci când a început să lucreze la o cunoscută companie de automotive din oraș. Aici, și-a pus în practică cunoștințele, ca inginer de calitate, a învățat despre producția în serie și management-ul calității. Apoi, a ocupat poziția de inginer calitate clienți la o companie de telecomunicații din dorința de a descoperi cealaltă latură a managementului calității. În anul 2013, s-a gândit să facă o schimbare mai mare și să se mute în Timișoara. În același timp, în Cluj, s-a deschis fabrica Bosch, iar Adrian și-a schimbat planurile ca să poată lucra într-una dintre cele mai prestigioase companii multiculturale.
Primele zile de lucru ale lui Adrian la Bosch au fost în cadrul fabricii din Ansbach, Germania, iar apoi în cadrul fabricii din Hatvan, Ungaria. Aici, a început să descopere lumea Bosch, să își facă noi conexiuni și a învățat tot ce era nevoie despre divizia de electronice automotive Bosch. După întoarcerea la fabrica Bosch Cluj, Adrian a început să lucreze ca inginer de calitate în relația cu clienții. Încă își amintește emoțiile mari pe care le-a avut la primul audit din 2013. „Fiind o fabrică nouă, clienții nu stăteau la rând, totuși, au văzut că suntem foarte ambițioși și entuziasmați. Astfel, am păstrat întotdeauna o atitudine pozitivă, am cerut feedback constructiv și am tratat orice relație cu respect, transparență și deschidere. Am trecut peste toate provocările cu succes! După un timp, vestea s-a răspândit, iar din 2014, clienții actuali au început să aducă noi clienți.”
Dacă Adrian ar fi să rezume ce presupune ocupația sa, ar spune că este un mediator între client și compania Bosch. Fiecare firmă are propriul său limbaj, iar Adrian trebuie să „traducă” toate cerințele specifice primite de la clienți colegilor săi, care, la rândul lor, folosesc termeni și nuanțe distincte. În acest proces, Adrian trebuie să-și modeleze stilul de lucru pe baza culturii clientului, a modului de gândire, a cerințelor specifice și a tehnologiei disponibile. „Secretul este să știi cum să gestionezi situația, să înțelegi oamenii și cum să abordezi lucrurile din perspectiva lor.” Afirmația lui ne-a intrigat, de aceea l-am întrebat pe Adrian cum reușește să se adapteze la toate situațiile și personalitățile întâlnite. „Din experiență, mi-am dat seama că la bază, oamenii au aceleași nevoi: să fie respectați, apreciați, ascultați și să aibă pe cineva alături pe care se pot baza. Ținând cont de acest lucru, oricând poți răspunde nevoilor oamenilor într-un mod asertiv și diplomatic."
În anul 2016, Adrian a preluat poziția de Manager de Calitate în relația cu clienții. În scurt timp, a intrat în domeniul operațional al conducerii și managementului. Noua poziție l-a făcut să-și dea seama cât de mult iubește să își susțină și să îi inspire pe ceilalți, în așa fel încât aceștia să își maximizeze eforturile către atingerea obiectivelor. „Cred cu adevărat că, dacă îi faci pe ceilalți să se simtă apreciați și respectați, ajutându-i în parcursul lor profesional și oferindu-le sprijin, vor prospera și, inevitabil, munca lor se va îmbunătății continuu.” El reușește să își păstreze echipa implicată și fericită, fiind pe deplin transparent și spunându-le mereu „de ce” – de ce a solicitat acest lucru, de ce este atât de aproape termenul limită, de ce este nevoie să faci un lucru într-un anumit mod, etc. „Sunt întotdeauna sincer cu ei. Este o modalitate bună de a arăta respect, de a oferi un exemplu bun și de a contribui la perpetuarea unei mentalități pozitive.” Adrian gândește pe termen lung, deoarece preferă să-și ia timpul necesar și să investească în dezvoltarea competențelor echipelor sale – „Este o abordare lentă, dar este cea care oferă cele mai bune rezultate pe termen lung.” În semn de apreciere, colegii săi l-au surprins cu un premiu de recunoaștere, un cadou de care este foarte atașat.


Din anul 2020, grupul de ingineri de calitate în relația cu clienții a fost împărțit în două, astfel încât echipele să poată concentra mai specific pe nevoile clienților și pe proiecte. Adrian a rămas liderul uneia dintre grupuri, el și echipa sa fiind contactul principal al clienților, având rolul de a facilita cunoașterea și implementarea cerințelor clienților, de a coordona și pregăti auditurile clienților, de a rezolva reclamațiile clienților prin intermediul metodei 8D, și de a coordona concesiile. Grupul lui Adrian poate fi descris ca fiind un mediu vesel și prietenos, cu oameni deschiși, dispuși să se ajute reciproc. Ei au personalități curioase, motivații interioare și o dorință aprigă de a depăși așteptările în ceea ce privește munca lor. „Sunt aici pentru fiecare dintre ei, întotdeauna îi încurajez să încerce și să găsească soluții prin a avea o gândire laterală și încredere în ceea ce fac.” Pentru Adrian, energia, îndrăzneala și atitudinea responsabilă contează cel mai mult. El îi inspiră să își asume propriile decizii, să îndrăznească să ia măsuri și să învețe din greșelile lor.
În timpul liber, pasiunea lui Adrian este să alerge. Deși acesta nu a fost hobby-ul său de la început, în anul 2018, colegii lui au insistat să se alăture unui maraton stafeta. De atunci, această activitate l-a prins, iar acum aleargă la diverse competiții, depășindu-și limitele. Alergarea cere disciplină, gândire strategică și perseverență, principii pe care le aplică la locul de muncă, atât pentru el, cât și pentru echipa sa. „Întotdeauna trebuie să fii cu ochii pe ceea ce conteaza cel mai mult pentru tine, pe linia de sosire și să lupți pentru a le atinge.”
